Help mijn kind is boos of brutaal of…

Kinderen en emoties gaan hand in hand. Het is ook heel normaal dat kinderen verschillende emoties ervaren. Maar nog belangrijker is dat ze deze emoties ook uiten. Dit helpt hen bij een gezonde emotionele ontwikkeling. En die is super belangrijk!

 

Door hun emoties te erkennen en te uiten, kun je ze leren omgaan met stressvolle situaties. Ook leren ze zo hun emoties op een gezonde manier te reguleren. Als kinderen hun emoties niet uiten, stapelen ze zich op in dat kleine lijfje, wat kan leiden tot problemen zoals angst, boosheid en gedragsproblemen. Ook kan het ervoor zorgen dat kinderen zich terugtrekken en het moeilijk vinden om verbinding te maken met anderen. Door kinderen te leren hun emoties uit te drukken, kunnen ze (zelf)vertrouwen opbouwen en een gezonde emotionele basis ontwikkelen.

Een aantal tips hoe je je kind hierin kunt ondersteunen:

  1. Benoem de emoties: Laat je kind weten dat het normaal is om emoties te voelen en benoem de emoties die je kind ervaart. Op deze manier kan je kind zijn/haar emoties beter begrijpen en leren hoe hij/zij deze kan uiten.
  2. Wees empathisch: Toon begrip en empathie naar je kind toe wanneer hij/zij een moeilijke emotie ervaart. Op deze manier voelt je kind zich gehoord en begrepen.
  3. Help bij het vinden van oplossingen: Geef je kind de ruimte om oplossingen te vinden voor zijn/haar emoties. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je samen met je kind gaat kijken welke activiteiten goed helpen om emoties te uiten, zoals bijvoorbeeld tekenen, rennen of praten met vriendjes en vriendinnetjes.
  4. Luister naar je kind: Neem de tijd om te luisteren naar je kind en geef hem of haar de aandacht die nodig is. Op deze manier voelt je kind zich gehoord en zal hij/zij ook eerder openstaan voor jouw advies.
  5. Geef het goede voorbeeld: Kinderen leren vaak door het gedrag van anderen. Als ouder is het daarom belangrijk om zelf goed om te gaan met emoties. Laat zien hoe je zelf jouw emoties reguleert, bijvoorbeeld door een paar keer rustig adem te halen.

 Nog meer tips ontvangen? Laat het mij vooral weten!