Omgaan met emoties kun je leren,

en daar mag je best wat hulp bij vragen. Net als dat we hulp vragen bij zwemles. Want emoties er laten zijn en ruimte geven, kan soms heel lastig zijn. Voor kinderen en voor ouders!

Herkenbaar?

Je kind (of jijzelf) is regelmatig: 

  • boos en voelt zich machteloos omdat hij/zij niet weet hoe dit te uitten 
  • verdrietig en trekt zich terug 
  • heel erg uitgelaten en vraagt daarmee teveel van zichzelf
  • voelt zich overwhelmed 
  • kan zich niet goed concentreren
  • bang of gespannen (voor school, of sport, of situaties thuis) 

Emoties de ruimte geven 

Als je kinderen de ruimte geeft om hun gevoel te uiten, hoeven ze het ook niet weg te stoppen. Waardoor emoties minder heftig worden. Toch kan het voor ons als ouders nog best lastig zijn om emoties de ruimte te geven. Veel van ons, waaronder ik zelf, hebben vroeger niet geleerd hoe je emoties kunt reguleren, of dat emoties er uberhaupt mogen zijn. Dit patroon herkennen en doorbreken is ontzettend waardevol voor je kind. 

Kinderen communiceren vaak door middel van spel en activiteiten, dit maakt dan ook een groot deel uit van de therapie. Door middel van creatieve activiteiten als tekenen en schilderen of het spelen van spelletjes leer ik kinderen zich comfortabeler te voelen en dat ze emoties mogen ervaren en uiten. Daarvoor is een veilige en stabiele omgeving essentieel. De natuur doet veel voor kinderen, daarom ben ik ook ontzettend blij met mijn praktijkruimte in het bos.

“Wat levert het je op?”

  • Een kind dat begrijpt wat hij of zij voelt en dit kan reguleren.
  • Een kind dat zijn/haar emoties durft te laten zien.
  • Boos mag en kan zijn als het boos is en weet hoe dit te uiten
  • Meer zelfvertrouwen 
  • Betere relatie tussen ouder en kind

Quotes

Omgaan met emoties kun je leren, net als zwemmen.

Jeanne

Kinderen die liegen zijn vaak bang dat hun gedrag afgekeurd wordt. Als het kind zich veilig voelt om fouten te maken, zullen kinderen makkelijker de waarheid vertellen.

Jeanne

Kinderen zijn niet lastig, kinderen zijn verschillend. Dat kan voor sommige lastig zijn.

Jeanne

Wie ben ik?

Allereerst ben ik een trotse moeder van drie jongens en wonen wij samen met de vader van deze boys op een fijne plek in Amsterdam. Ik mag mijzelf dit jaar voor het laatst een dertiger noemen, want in augustus wordt ik 40. Ben een groot fan van yoga en zwemmen, maar boks ook graag. Ik houd enorm van zingen en pianospelen, maar daar neem ik nog veel te weinig tijd voor 😉 En ik ben heel gedreven en gepassioneerd over persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnsontwikkeling. Daar besteed ik dan wel weer veel tijd aan!

Welke opties zijn er?

De sessies met kinderen en de verbonden ademsessies vinden zoveel als mogelijk plaatst in de praktijk. De sessies met de ouders kunnen ook online.

“Een boze bui is het topje van de ijsberg”

Veelgestelde vragen

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind therapie volgen?

Dat kan vanaf de leeftijd van 4 jaar. 

Is therapie niet te zwaar voor mijn kind?

Kinderen kunnen soms bang zijn dat er ‘iets mis is met ze’ als ze naar een therapeut moeten. Als je dit met je kind bespreekt en aangeeft waarbij ik kan helpen, vinden kinderen het vaak al veel makkelijker. Vertel je kind vooral wat het hem of haar kan opleveren. De meeste kinderen vinden het erg leuk om te komen. Ze kiezen zelf met welke materialen of spellen we aan de slag gaan. 

Worden we als ouder op de hoogte gehouden?

Als ouder wordt je uiteraard op de hoogte gebracht over de voortgang van de therapie. Echt inhoudelijke zaken worden alleen met toestemming van het kind besproken. We starten altijd met een intakegesprek, na een aantal sessies volgt een evaluatiegesprek en bij de afronding een eindgesprek. Mochten er in de tussentijd belangrijke dingen naar voren komen dan neem ik, uiteraard met toestemming van het kind, contact op. 

Moet ik als ouder zelf ook in therapie?

Nee dat is natuurlijk nooit verplicht. Wel is het zo dat kinderen onze spiegels zijn. Dus als een kind iets laat zien in zijn/haar gedrag wat wij als ouders lastig vinden, kan het heel zinvol zijn vooral ook naar onszelf te kijken. Aanvullend op de sessies met je kind kunnen sessies voor jezelf dus ontzettend waardevol zijn. 

Doe je mee?

Heb je nog vragen? Stuur een mailtje naar jeannewerkhoven@gmail.com