Ademen? Dat doe ik toch al de hele dag?!

En toch had ik van te voren nooit kunnen bedenken dat dit allemaal zou kunnen gebeuren tijdens een ademsessie! Het is inmiddels bijna tien jaar geleden dat ik mijn eerste begeleide ademhalingsessie had en nog steeds ga ik regelmatig ‘ademen’.

Elke keer weer ben ik verbaasd van het effect. Het is elke keer zo anders, maar zo helend, zo bevrijdend. Ook nu ik zelf ademsessies geef krijg ik nog regelmatig reacties uit m’n omgeving: o, geef je ademsessies wat leuk, ik heb zoiets wel een keer met de yoga gedaan. Of, Is dat net zoals met die Wim Hof? Het blijven allemaal manieren van ademen en ze hebben allemaal hele mooie effecten, maar voor mij springt de verbonden ademhaling er toch echt wel uit.

 

Mijn eerste keer

De eerste keer ademen heb ik geen idee wat me te wachten staat. Er wordt me alleen verteld dat ik mag gaan in en uitademen door mijn mond, net als een baby’tje. Ok! Braaf doe ik wat er van me gevraagd wordt. In het begin gebeurt er nog niet zo veel. Ik voel alleen dat ik een hele droge mond krijg en dat ik het zwaar vind om zo te blijven ademen. ‘Ik heb geen zin meer, mag ik stoppen’? denk ik. Maar ik ben ook een doorzetter, dus ga door met wat er van me gevraagd wordt. En ineens begint het door m’n hele lijf te tintelen. Ik probeer voorzichtig m’n handen op te tillen, voelen dat ze echt van mij zijn. Er gebeurt zo veel in mijn hele lijf. Het lijkt wel of ik wegzweef. Af en toe voel ik een hand op mijn buik, of op mijn borst. ‘Adem er maar naar toe’, hoor ik terwijl er gedrukt wordt. Dit wil ik niet, gaat er door me heen, ik wil deze pijn niet. Maar dan merk ik, dat als ik er naar toe blijf ademen, de pijn langzaam verdwijnt. Wow! Na een tijdje wordt de muziek rustiger, en ineens komen er tranen. Ze stromen over mijn gezicht. Ik weet eigenlijk niet goed waar ze vandaan komen, maar het lucht enorm op. Ik voel heel veel liefde, ik voel me open en ik voel me vrij. Dit is fijn!!!

 

Wat gebeurt er dan met die verbonden ademhaling?

Jouw manier van ademen zegt veel over de wijze waarop je leeft. De meeste mensen krijgen door hun manier van ademen te weinig zuurstof binnen, wat vermoeidheid, ziektes en stress kan veroorzaken. Bedenk maar eens wat er gebeurt als je schrikt, dan houden we onze adem even in. Op dat moment worden je gevoelens stilgelegd en emoties onderdrukt. Zo zijn al onze negatieve ervaringen en trauma’s uit het verleden verbonden met onze ademhaling. Door in een ademsessie de ademhaling stap voor stap meer ruimte te geven, geef je ook je onderdrukte emoties de ruimte om naar de oppervlakte te komen. Dit kan zich uiten in lachen, huilen, schreeuwen, trappelen met je voeten, tintelingen in je vingers en nog veel meer. Door deze emoties toe te laten geef je je lichaam de ruimte deze emoties los te laten en te transformeren.

Hoe gaat dat dan?

Tijdens een ademsessie ga je verbonden ademen, ik begeleid je daarbij. Je verbindt de in- en de uitademing met elkaar, waardoor je weggaat van het denken. Als je wacht met inademen, dan stop je als het ware even met het innemen van je leven. Niet inademen betekent niet opladen, een terugtrekking in jezelf en niet tot actie komen. Als je wacht met uitademen, betekent dit dat je wacht met loslaten. Je brengt niet naar buiten wat in je is. Dit zorgt voor onrust en de neiging tot controle.

In het begin kan de verbonden ademhaling wat onwennig voelen waardoor verschillende gevoelens en gedachten naar voren kunnen komen als: dit is veel te zwaar, ik kan niet meer, ik stop ermee, volgens mij gebeurt er niets, deze emoties zijn mij veel te heftig, ik durf me niet te laten gaan en nog veel meer. Bedenk dat ook deze gedachten een weerspiegeling zijn van hoe je in het ‘normale’ leven omgaat met dingen. Als je door deze gedachten heen ademt zul je merken dat je gevoelens en gedachten los kunt laten waardoor je steeds vrijer wordt.

Wil jij meer weten over de verbonden ademhaling, of wil je zelf een sessie ervaren? Stuur me dan even een berichtje.

3 + 12 =